1.    Ποιο είναι το θέμα του βιβλίου σας;

«Η Έβδομη Ήπειρος», είναι μια επιλεκτική ανθολογία ταινών από τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Επιλέγω 60 ταινίες από 120 χρόνια κινηματογράφου, τις παρουσιάζω με ιδιαίτερο τρόπο, τις αναλύω και τις σχολιάζω.

Είναι ένα βιβλίο μοναδικό στην διεθνή βιβλιογραφία, γιατί μέσα από τις επιλογές του και τον σχολιασμό, ανατρέπει τις αξίες της κρατούσας κριτικής που κυριαρχούν τα τελευταία 60 χρόνια.

Το βιβλίο ανακαλύπτει άγνωστες ταινίες, ρίχνει απροσδόκητο φως σε γνωστά αριστουργήματα, αναδεικνύει τη μαγεία πίσω από πρόσωπα, εικόνες, ιστορίες. Είναι  ένα ταξίδι στην καρδιά του σινεμά, που όμως διαβάζεται σαν ένα γοητευτικό μυθιστόρημα αφού δεν ακολουθεί χρονολογίες, κατηγορίες και όποιο άλλο κλισέ.

 

2.    Τι σας ενέπνευσε;

Η ανάγκη να ξαναγραφτεί η ιστορία του σινεμά. Η ιδέα ξεκίνησε δεκαετίες πριν. Πριν καν γυρίσω την πρώτη μου ταινία. Ωστόσο τώρα, μέσα από μια μακρόχρονη ερωτική σχέση με το σινεμά αλλά και με την εμπειρία δέκα ταινιών που έχω γυρίσει, αισθάνθηκα ότι είναι ώριμη η στιγμή για να γραφτεί.

 

3.    Η δεύτερη φορά είναι πιο εύκολη ή πιο δύσκολη στη συγγραφή ενός βιβλίου;

Δεν νομίζω ότι μπαίνει τέτοιο θέμα. Το πρώτο βιβλίο μου οι «Μυστικές Συναντήσεις» είναι κάτι τελείως διαφορετικό, αφορά δικά μου βιώματα, ιστορίες. Εξ άλλου είχα ήδη γράψει πολλά σενάρια. Όλα θα μπορούσαν να γίνουν και βιβλία,  μυθιστορήματα.

 

4.   Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας;

      Ένας σκηνοθέτης, ο Λουίς Μπουνουέλ.

 

5. Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;

     Η αυτοβιογραφία του, «Τελευταία Πνοή». Είναι ένα βιβλίο που συνδυάζει τα πάντα. Διατρέχει όλο τον εικοστό αιώνα, μέσα από τη ματιά και τη ζωή μιας κορυφαίας προσωπικότητας. Πάντως στη βιβλιοθήκη μου, έχω ελάχιστα βιβλία. Είμαι απίστευτα απαιτητικός αναγνώστης.

 

6. Οι ταινίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο σας δεν είναι όσες σας καθόρισαν. Με ποιο κριτήριο λοιπόν κάνατε την επιλογή;

     Ο υπότιτλος του βιβλίου το λέει καθαρά: Εξήντα ταινίες για πάντα. Επέλεξα ταινίες που αντέχουν στον χρόνο, που έχουν αυθεντικότητα, που κάνουν την υπέρβαση, που εκπέμπουν μαγεία. Δεν έχω καθόλου ταινίες που συνδέομαι μαζί τους συναισθηματικά. Αρκεί να πω ότι η ταινία που στάθηκε η αφορμή να βυθιστώ στο σινεμά στα δεκαεφτά μου, δεν υπάρχει στο βιβλίο. Έχει πάψει προ πολλού να με πείθει. 


7. Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση ή μότο;

     Σινεμά, έρωτας και ροκ εν ρολ. Στο βιβλίο υπάρχουν και τα δύο πρώτα. Ίσως υπόγεια και το τρίτο.