Με σεβασμό στο βιβλίο!

Διεύθυνση:
Χαριλάου Τρικούπη 41, 106 81, Αθήνα

Mail:
info@angelakis.gr

Τ. Επικοινωνίας:
210 3826220

Q U A S A R
 x 
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Γκυ ντε Μωπασάν

Φώτο Γκυ ντε Μωπασάν

Ο Γκυ ντε Μωπασάν (Guy de Maupassant) γεννήθηκε στη Νορμανδία το 1850 και πέθανε στο Παρίσι το 1893.  Γάλλος συγγραφέας της νατουραλιστικής σχολής, θεωρείται ο μεγαλύτερος Γάλλος διηγηματογράφος του 19ου αιώνα.

Η μητέρα του ήταν γνώριμη του Φλωμπέρ, ο οποίος ανέλαβε τη λογοτεχνική αγωγή του. Στο σπίτι του Φλωμπέρ ο Μωπασάν γνώρισε τον Ζολά και τον Τουργκένιεφ.

Το 1880 κυκλοφόρησε το βιβλίο “Les Soirées de Médan” που περιείχε έξι πολεμικές ιστορίες ισάριθμων συγγραφέων μεταξύ των οποίων και ο Ζολά. Την καλύτερη εντύπωση έκανε «Η χοντρούλα» (Boule de Suif ) του Μωπασάν.

Αμέσως έγινε περιζήτητος από εφημερίδες και περιοδικά, όπου άρχισε να δημοσιεύει άρθρα και τις μάλλον πικάντικες ιστορίες του. Μεταξύ 1880 και 1890 δημοσίευσε 300 διηγήματα, τρία ταξιδιωτικά, μια ποιητική συλλογή και έξι μυθιστορήματα, με γνωστότερο τον «Φιλαράκο» (Bel-Ami).

Τακτικός θαμώνας των οίκων ανοχής άρχισε μετά την επιτυχία του να συναναστρέφεται τις εταίρες της εποχής και αργότερα κυρίες της υψηλής κοινωνίας. Από 20 χρονών έπασχε από σύφιλη. Ίσως η ασθένεια να οφειλόταν στη σεξουαλική του ασυδοσία. Τη δεκαετία του ’80 τα συμπτώματα γίνονταν όλο και εντονότερα κι αυτό τον επιβάρυνε και ψυχολογικά. Το 1892 αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική κλινική όπου και πέθανε στα 43 του χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

SOCIAL