Με σεβασμό στο βιβλίο!

Διεύθυνση:
Χαριλάου Τρικούπη 41, 106 81, Αθήνα

Mail:
info@angelakis.gr

Τ. Επικοινωνίας:
210 3826220

Q U A S A R
 x 
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ιάσων Ευαγγέλου

ΦΩΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Ο Ιάσων Ευαγγέλου (φιλολογικό ψευδώνυμο του οφθαλμιάτρου και λογοτέχνη Ευάγγελου Ευαγγελίου), γεννήθηκε στο Βόλο το 1926. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιατρική (πτυχίο 1954), Φιλοσοφία (πτυχίο 1974) και Θεολογία (ακροατής επί τετραετία). Μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρίας, της Ελληνικής Εταιρείας Φιλοσοφικών Μελετών κ.ά. Αρχισυντάκτης του περιοδικού “Προεκτάσεις στην εκπαίδευση” (1991- 1997) και του περιοδικού “Κασταλία” της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών (1999-2005).
Ο Ιάσων Ευαγγέλου παρουσιάστηκε στα Γράμματα το 1962 και από τότε προσφέρει στον λογοτεχνικό και φιλοσοφικό χώρο ένα σημαντικό έργο, που το χαρακτηρίζει κριτικό και εγκυκλοπαιδικό πνεύμα, πνευματικός προβληματισμός, ευαισθησία και ήθος, σαφήνεια σκέψης και έκφρασης, και περιεκτική διατύπωση λόγου. Αποσπάσματα του έργου του μεταφράστηκαν και στο εξωτερικό. Για την προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα έχει τιμηθεί με διακρίσεις και έτυχε τιμητικού διπλώματος από το Υπουργείο Πολιτισμού (1999). Έχει επίσης περιληφθεί σε ελληνικά και ξένα βιογραφικά λεξικά.
Το έργο του αγκαλιάζει όλους σχεδόν τους τομείς του έντεχνου Λόγου, και εκτός από άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες, περιοδικά και εφημερίδες, αποτελείται από 200 βιβλία. Από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του είναι οι “γνωμικοί στοχασμοί: ΨΗΦΙΔΕΣ ΙΔΕΩΝ” και η “γνωμική ποίηση: ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΠΟΙΗΣΗΣ”, που συνεχίζουν –και ανανεώνουν– στο χώρο της Ελληνικής Γραμματείας, την παράδοση του επιγραμματικού λόγου (πεζού και ποιητικού). Το 2013 κυκλοφόρησε το βιβλίο του: Γνωμολογικό Λεξικό (γενικής παιδείας) με 13.800 ψηφίδες ιδεών. Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών τον πρότεινε στη Σουηδική Ακαδημία για το βραβείο NOBEL Λογοτεχνίας (για τα έτη 2013, 2014).


Εργογραφία
• Ποίηση: 57 συλλογές. Οι 9 συλλογές περιέχουν Γνωμική ποίηση: «Ψηφιδωτό Ποίησης»
• Γνωμικός λόγος: 26 βιβλία: «Ψηφίδες Ιδεών» με 13.500 προσωπικούς στοχασμούς
• Θέατρο: 4 έργα
• Πεζογραφία:
α) Αφήγηση: 6 βιβλία: (διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα)
β) Δοκίμια και Μελέτες: 72 βιβλία
• Λαογραφία:
α) Η πυροβασία των Αναστενάρηδων
β) Λαογραφία και Δημοτικό τραγούδι γ) Ηλιολατρεία - Πυρολατρεία δ) Αναστενάρια
• Μεταφράσεις: Οι προσωκρατικοί Φιλόσοφοι
• Λεξικά:
α) Λεξικό Λογοτεχνικών Όρων
β) Μικρό Ετυμολογικό και Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό
γ) Γνωμολογικό Λεξικό (εννοιών γενικής παιδείας)
δ) Λεξικό Επιθέτων των Ορφικών Ύμνων ε) Γνωμολογικό Λεξικό (τόμος Β΄)
• Ανθολογίες:
α) Ανθολογία Νεοελληνικού Γνωμικού Λόγου (1800-2000)
β) Ανθολόγιο Ιδεών
γ) Ποιητική Ανθολογία Ιάσονα Ευαγγέλου (1962-2015)

 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

SOCIAL