Με σεβασμό στο βιβλίο!

Διεύθυνση:
Χαριλάου Τρικούπη 41, 106 81, Αθήνα

Mail:
info@angelakis.gr

Τ. Επικοινωνίας:
210 3826220

Q U A S A R
 x 
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ιάσων Ευαγγέλου

ΦΩΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Ο Ιάσων Ευαγγέλου (φιλολογικό ψευ­δώνυμο του οφθαλμιάτρου και λογοτέχνη Ευάγγελου Ευαγγελίου) γεννήθηκε στον Βόλο το 1926. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιατρική (πτυχίο 1954), Φιλο­σοφία (πτυχίο 1974) και Θεολογία (ακροατής επί τετραετία). Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ελληνικής Λα­ογραφικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εται­ρείας Φιλοσοφικών Μελετών κ.ά. Αρχι­συντάκτης του περιο- δικού «Προεκτάσεις στην εκπαίδευση» (1991-1997) και του περιοδικού «Κασταλία» της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών (1999- 2005).
Ο Ιάσων Ευαγγέλου παρουσιάστηκε στα Γράμματα το 1962 και από τότε προσφέ­ρει στον λογοτεχνικό και φιλοσοφικό χώρο ένα σημαντικό έργο, που το χαρακτηρίζει κριτικό και εγκυκλοπαιδικό πνεύμα, πνευματικός προβληματισμός, ευαισθη­σία και ήθος, σαφήνεια σκέψης και έκφρασης, και περιεκτική διατύπωση λό­γου. Αποσπάσματα του έργου του μεταφράστηκαν και στο εξωτερικό. Για την προσφορά του στα ελληνικά γράμμα­τα έχει τιμηθεί με διακρίσεις και έτυχε τιμη­τικού διπλώματος από το Υπουργείο Πο­λιτισμού (1999). Έχει επίσης περιληφθεί σε ελληνικά και ξένα Βιογραφικά λεξικά.
Το έργο του αγκαλιάζει όλους σχεδόν τους τομείς του έντεχνου Λόγου, και εκτός από άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες, περιο­δικά και εφημερίδες, αποτελείται από διακόσια βιβλία. Από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του είναι οι γνωμικοί στο­χασμοί: «ΨΗΦΙΔΕΣ ΙΔΕΩΝ» και η γνωμική ποίηση: «ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΠΟΙΗΣΗΣ», που συνεχίζουν -και ανανεώνουν- στον χώρο της Ελληνικής Γραμματείας, την παράδοση του επιγραμματικού λόγου (πεζού και ποιητικού).
Το 2015 κυκλοφόρησε το βιβλίο του: Γνω­μολογικό Λεξικό (γενικής παιδείας) με 13.500 ψηφίδες ιδεών (ΣΤ΄ έκδοση).
Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών τον πρότεινε στη Σουηδική Ακαδημία για το βραβείο NOBEL Λογοτεχνίας (τα έτη 2013, 2014).

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ
● Ποίηση: 57 συλλογές. Οι 9 συλλογές περιέχουν γνωμική ποίηση: «Ψηφιδωτό Ποίησης».
● Γνωμικοί στοχασμοί: 26 βιβλία: «Ψηψίδες Ιδεών» με 13.800 προσωπικούς στοχασμούς.
● Θέατρο: 2 έργα και 9 μονόπρακτα.
● Πεζογραφία: α) Αφήγηση: 6 βιβλία: (διηγήματα, νου­βέλες, μυθιστορήματα), β) Δοκίμια και Μελέτες: 50 βιβλία.
● Λαογραφία: Η πυροβασία των Ανα­στενάρηδων.
● Μεταφράσεις: Οι προσωκρατικοί Φι­λόσοφοι.
● Λεξικά: α) Λεξικό Λογοτεχνικών Όρων, β) Μικρό Ετυμολογικό και Εγκυκλοπαι­δικό Λεξικό, γ) Γνωμολογικό Λεξικό (εννοιών γενι­κής παιδείας), δ) Λεξικό και Κοσμολογία Ορφικών Ύμ­νων.
● Ανθολογίες: α) Ανθολογία Νεοελλη­νι-κού Γνωμικού Λόγου (1800-2000), β) Ανθολόγιο Ιδεών, γ) Ποιητική Ανθολογία Ιάσονα Ευαγγέ­λου 1962-2015.

 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

SOCIAL