Γουσταύος Λε Μπον (Gustave Le Bon)
Γουσταύος Λε Μπον (Gustave Le Bon)
(7 Μαΐου 1841 - 13 Δεκεμβρίου 1931, Γαλλία)
Γάλλος κοινωνιολόγος, ψυχολόγος, ανθρωπολόγος, αρχαιολόγος, ιστορικός, ιατρός και εφευρέτης. Έγινε γνωστός κυρίως, τουλάχιστον στην Ελλάδα, με το έργο του «Η Ψυχολογία των μαζών (ή των όχλων)» (The Crowd: A Study of the Popular Mind, 1895). Άρχισε τη συγγραφική του δραστηριότητα στο πεδίο της ανθρωπολογίας. Στο συγγραφικό του έργο ενσωματώνονται θεωρίες των εθνικών χαρακτηριστικών, η φυλετική και ανδρική ανωτερότητα, η συμπεριφορά της αγέλης και η ψυχολογία του πλήθους.
Ταξίδεψε για είκοσι τουλάχιστον έτη (1860-1880) στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αφρική. Τα συμπεράσματά του, σε καθέναν από τους πιο πάνω επιστημονικούς τομείς, με τους οποίους ασχολήθηκε, βασίζονται απόλυτα στις έρευνές του, στην επιστημονική απόδειξη και χαρακτηρίζονται από απόλυτη αντικειμενικότητα.
Όπως και άλλοι κοινωνιολόγοι της εποχής του μελέτησε κυρίως τη συμπεριφορά του όχλου και, με βάση την ψυχολογία του, ανέλυσε διάφορα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα θέτοντας τη βάση για την επιστήμη της κοινωνικής ψυχολογίας. Τα πορίσματα των ερευνών του ήταν αντίθετα στις κρατούσες θεωρίες και δοξασίες περί ισότητας των ανθρώπων και των φυλών, ειρήνης και αδελφότητας. Κατέδειξε, όχι μόνο τον αντιεπιστημονικό χαρακτήρα των θεωριών αυτών, ως αντίθετων προς την πραγματικότητα, αλλά και τα ολέθρια αποτελέσματά τους, όταν επικρατούν.
Οι θεωρίες του Λε Μπον επηρέασαν τον Χίτλερ στη δημιουργία του φασιστικού καθεστώτος και στη θεμελίωση της πρακτικής της προπαγάνδας.
Κυριότερα έργα του είναι: Η Ψυχολογία των όχλων, Πολιτική Ψυχολογία και η κοινωνική άμυνα, Η Ψυχολογία των επαναστάσεων, Η Ψυχολογία της σύγχρονης εποχής.