- Η ομάδα Βιβλίο της Παρέας, με επταετή πλέον παρουσία στον διαδικτυακό χώρο της λογοτεχνίας μας ξάφνιασε ευχάριστα με μια έκδοση που γράφτηκε για να μιλήσει για τις ανθρώπινες σχέσεις, εξ ου και ο τίτλος: Ποια είναι τα θέματα που θίγει το βιβλίο;

Τα θέματα που θίγονται στο βιβλίο είναι πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους. Όλα όσα απασχολούν όλους μας στην καθημερινότητά μας σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής μας. Έρωτας, φιλία, κακοποίηση, βία, μοναξιά, αλτσχάιμερ είναι κάποια από αυτά και όλα είναι μέσα σε αληθινές ιστορίες ζωής.

 

- Ποια ήταν η αρχή για να αποφασίσετε την έκδοσή του; Ποια ήταν η ανταπόκριση των αναγνωστών σας;

Οι διαχειρίστριες της ομάδας, μεσούσης της καραντίνας σκεφτόμασταν να κάνουμε κάτι δημιουργικό και πρωτοπόρο. Θέλαμε ο κόσμος να λυτρωθεί γιατί η πανδημία ήταν ένα τεστ των αντοχών μας σε όλα τα επίπεδα. Η λογοτεχνία ανακουφίζει και σε οδηγεί να σκεφτείς προς διάφορες κατευθύνσεις. Αισιόδοξα και πολυδιάστατα. Ένα προσωπικό μας στοίχημα, λοιπόν, ήταν αυτή η συλλογή διηγημάτων για σκέψη και γιατί όχι για την ανάδειξη νέων ταλέντων . Με σύμμαχο μας τις εκδόσεις Αγγελάκη πήρε σάρκα και οστά και χαιρόμαστε από καρδιάς που αγαπήθηκε τόσο πολύ από τους αναγνώστες.

 

- Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή; Πόσες ιστορίες έφτασαν στα χέρια σας; 

Έφτασαν 435 ιστορίες στα χέρια μας και καταλήξαμε στις 39. Όπως καταλαβαίνετε είναι ιδιαίτερα δύσκολο κομμάτι η επιλογή για πολλούς λόγους. Το πρώτο κριτήριο ήταν να είναι διαφορετικές μεταξύ τους θεματικά και να έχουν ταυτότητα γραφής. Φυσικά, και να αφήνουν μια δυνατή γεύση σαν μήνυμα ζωής.

 

- Θα προχωρήσετε στην έκδοση και δεύτερου βιβλίου;

Είναι κάτι που ταλανίζει το μυαλό μας και το δουλεύουμε μέσα μας για να έχει την ίδια αποδοχή. Όταν κάτι γίνεται με μεράκι ο αναγνώστης το αντιλαμβάνεται και το αγκαλιάζει. Επειδή το βιβλίο  αυτό, όμως, συνεχίζει το ταξίδι του συναρπαστικά και με πάθος, δεν θέλουμε να γίνει ακόμα η έκδοση ενός δεύτερου. Έτσι για τώρα δεν θα ανακοινώσουμε ακόμα  κάτι.

 

- Εσείς έχετε βγάλει ένα moto διαβάζοντας όλες αυτές τις ιστορίες; Κάτι που να μένει στη ψυχή σας;

Ο κόσμος πονά. Σε όλα τα επίπεδα. Νιώθει μόνος και θέλει λύτρωση. Αισθάνθηκε πως καταθέτοντας τις ιστορίες ψυχής του στο χαρτί αποφορτίστηκε και είναι σπαρακτικό και συνάμα τιμητικό  να σκεφτείς πως οι άνθρωποι μας εμπιστεύτηκαν για να νιώσουν καλύτερα.

 

- Η πρώτη φορά λένε ότι είναι η δύσκολη. Αυτό σας δίνει την προοπτική για να συνεχίσετε με τέτοιες εκδοτικές προσπάθειες, ενίοτε και άθλους; Στόχος σας μέσα απ’ την συγκεκριμένη έκδοση είναι να βοηθήσετε όσους πιστεύουν ότι είναι μόνοι μπροστά σε δυσκολίες και αντιξοότητες;

 

Στόχος μας ήταν, όπως σας ανέφερα,  οι δυο Εύες επειδή είμαστε φιλέρευνες προσωπικότητες και με τόλμη να κάνουμε αυτή την εκδοτική προσπάθεια για να νιώσουν οι αναγνώστες όμορφα και πιο δυνατοί, να παραδειγματιστούν και να σκεφτούν αισιόδοξα. Μας λείπει σήμερα η ΚΑΛΗ κουβέντα. Έχουμε κατακλυστεί από τοξικότητα. Παράλληλα, επιθυμούσαμε διακαώς να βρούμε νέες πένες και να γνωρίσουμε μια άλλη οπτική της συγγραφής ήδη καταξιωμένων συγγραφέων.

 

- Ποιο βιβλίο έχετε στο κομοδίνο σας;

Υπάρχει πάντα η Ασκητική του Καζαντζάκη, γιατί είναι αγαπημένο και ξεχωριστό και παράλληλα ένα  ακόμη μυθιστόρημα που διαβάζω  εκείνη τη χρονική στιγμή.