- Τι είναι η Τσέρπη και πώς δανείστηκε το βιβλίο σας αυτή την όμορφη λέξη;

Σε μέρες που η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη,  τα νερά τινάζονται ψηλά και ο δυνατός αέρας  παρασύρει  μικρά αιωρούμενα σταγονίδια από τα αφρισμένα κύματα. Αυτή είναι η τσέρπη που σαν λέξη, την χρησιμοποιούμε μόνο στην Πάτμο και δεν υπάρχει σε κανένα λεξικό.  Η επίδρασή της είναι διπλή. Από την μια δροσίζει και εμπνέει  και από την άλλη αναστατώνει  με την έννοια ότι το θαλασσινό αλμυρό νερό διαβρώνει αργά και σε βάθος χρόνου, οτιδήποτε  υλικό αγγίξει.


- Έντεκα μικρές ιστορίες που εμπνευστήκατε από αναμνήσεις σας από το νησί σας ή από ιστορίες που έχετε ζήσει η ίδια;

Ευελπιστώ τα διηγήματά μου να έρχονται στον αναγνώστη σαν την τσέρπη. Να δροσίζουν  φέρνοντάς τον απέναντι σε μια εποχή που στην πραγματικότητα δεν απέχει πολύ. Να  κρυφοκοιτάξει  πίσω  από  την πλοκή της κάθε ιστορίας,  να ανακαλύψει και να προβληματιστεί με το πόσο στενάχωρα και  διαφορετικά δρούσαν και αντιδρούσαν οι άνθρωποι στις μικρές κοινωνίες, καθώς  ήταν εγκλωβισμένοι  ανάμεσα σε άγραφους νόμους , τον φόβο του Θεού, (το  δεν φοβάσαι τον Θεό; είναι μια φράση που την λέμε συχνά μέχρι σήμερα). Να αναστατωθεί  διαπιστώνοντας πόσο τρομαχτικά γρήγορα διαβρώνει ο χρόνος και η νέα κατάσταση, τον εσωτερικό μας  κόσμο.


- Μιλήστε μας για το συναρπαστικό ταξίδι της γραφής αλλά και της έκδοσης του βιβλίου σας;

Από μικρή λάτρευα το διάβασμα.  Με μάγευε η τέχνη της γραφής Ελλήνων και ξένων συγγραφέων  και με τα χρόνια λαχταρούσα να τολμήσω να κάνω το ίδιο.

Η γραφή για μένα είναι ένα ταξίδι άλλοτε μαγευτικό, άλλοτε δραματικό κι άλλοτε εξερευνητικό, στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής. Είναι η γενναιότητα να  ξεμπροστιάσεις  τις αποχρώσεις της. Τα ερωτηματικά  οδηγούν,  η φαντασία αφήνεται ελεύθερη, το πλάσιμο των χαραχτήρων που κρύβουν ψήγματα από τον περίγυρο σου, κάνει το ταξίδι ενδιαφέρον, έως ότου φτάσεις στο λιμάνι για να τελειώσει το ταξίδι αφήνοντάς σου την γεύση της γονικής χαράς.

Αυτά μου χάρισε η έκδοση  της Τσέρπης,  ενισχυμένα από την  εμπιστοσύνη και την συνεργασία μου  με τον εκδοτικό οίκο Αγγελάκη που  την γνωστοποίησε τόσο όμορφα.


- Θέλετε να μας σκιαγραφήσετε τους ήρωες των 11 διηγημάτων; Ποιοι άνθρωποι είναι αυτοί; Εχουν κάτι ξεχωριστό; 

Οι ιστορίες μου προέρχονται από  ένα συνονθύλευμα νοσταλγικών στιγμών, ακουσμάτων, εικόνων, γεύσεων και προπάντων πλούσιων και δυνατών συναισθημάτων  που άντεξαν στον χρόνο. Από όλα αυτά έπλασα διάφορους χαραχτήρες, στην πλειοψηφία δραματικούς  και τους έφερα αντιμέτωπους με βαριά ή ανάλαφρα διλλήματα, πάντα με έμφαση στην  διαφορετική αντιμετώπισή τους σε σχέση με το σήμερα.

Οι χαραχτήρες των διηγημάτων δεν έχουν τίποτα ξεχωριστό από τα μέλη  μιας οποιαδήποτε μικρής κοινωνίας. Αλαφροΐσκιωτοι, γλεντζέδες, εργατικοί, γυναίκες φοβισμένες, καταπιεσμένες ή δυναμικές,  που έπρεπε να πάρουν αποφάσεις σε θέματα που συναντάς και στην σύγχρονη κοινωνία. 


- Η επαγγελματική σας δραστηριότητα είναι εντελώς διαφορετική. Αυτό σας βοηθησε να δείτε αποστασιοποιημένα τις ιστορίες σας;

Για πολλούς αναγνώστες, ίσως η επαγγελματική μου  δραστηριότητα με τον τουρισμό και συγκεκριμένα στον τομέα της φιλοξενίας σε μια μικρή επιχείρηση, να μην συνάδει με την γραφή. Επιφανειακά, καμία σχέση. Στο βάθος για να επιτύχεις και στα δύο, πρέπει να σέβεσαι τον άνθρωπο και να  γίνεις ανιχνευτής  των ανθρώπινων επιθυμιών και ονείρων.


- Ποιο βιβλίο έχετε δίπλα σας στο κομοδίνο;

Θεωρώ όλα τα βιβλία ξεχωριστά γιατί κάθε συγγραφέας με τον δικό του τρόπο σκέψης  ακολούθησε τον δρόμο της συγγραφής γιατί κάτι ήθελε να διηγηθεί, να μαθευτεί, να κρίνει, να εξάψει το ενδιαφέρον μας.  Όταν καταφέρω να διακρίνω τα σημάδια του μέσα στις σελίδες του δημιουργήματός του τότε το βιβλίο γίνεται αγαπημένο μου.