Στο τέταρτο βιβλίο σας καταπιάνεστε με ένα επίκαιρο θέμα: αυτό της κακοποίησης. Τι στάθηκε αφορμή για να το γράψετε;

 Φοβάμαι ότι το θέμα της κακοποίησης ήταν πάντα επίκαιρο, ωστόσο θα πω ότι δεν στάθηκε κάποιο συγκεκριμένο γεγονός αφορμή για να γράψω το τέταρτο βιβλίο μου. Μάλιστα η συγγραφή του ξεκίνησε πριν ξεσπάσει το τσουνάμι κακοποιήσεων και γυναικοκτονιών των τελευταίων τριών χρόνων. Απλά , το θέμα υπήρχε ανέκαθεν.

Oι ήρωές σας ζουν και δρουν στην σημερινή εποχή;

 Η ιστορία διαδραματίζεται κυρίως μέσα στην τελευταία εικοσαετία και φτάνει ως σήμερα. Όμως, υπάρχουν οι απαραίτητες αναδρομές σε πολύ παλιότερα χρόνια, ώστε να συνδεθούν πρόσωπα και γεγονότα.

Πώς βλέπετε το γεγονός ότι έπεσαν οι μάσκες και υπάρχει αυτό το τσουνάμι αποκαλύψεων κακοποιητικών σχέσεων;

 Έπρεπε να γίνει, έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια νωρίτερα. Ακόμα και στο βιβλίο μου, η γιαγιά Αγγέλα που έζησε πριν έναν αιώνα, αφήνει ως διαθήκη στην εγγονή της τα εξής λόγια: "Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σε βασανίζει και να μην το επιτρέψεις ποτέ σε κανέναν!"

Τελικά η ζωή ξεπερνά τη φαντασία ενός συγγραφέα;

 Συχνά αναρωτιόμαστε αν η λογοτεχνία αντιγράφει τη ζωή ή αν η ζωή αντιγράφει τη λογοτεχνία. Όταν έγραφα το βιβλίο αυτό και πλησίαζα στην ολοκλήρωσή του, ξέσπασε αυτό το τσουνάμι κακοποιήσεων και γυναικοκτονιών. Ε λοιπόν, τότε σκέφτηκα ότι η ζωή ξεπερνάει τη φαντασία του συγγραφέα...

Θέτετε ένα ερώτημα στο βιβλίο: «Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, αν υπάρχει κάποιος λόγος που γίνονται όλα…» Πιστεύετε ότι τελικά μάλλον υπάρχει λόγος;

 Πολύ συχνά επίσης λέμε ότι για κάποιο λόγο γίνονται όλα! Ακόμα όμως κι αν γίνει κάτι χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος, κι ας είναι ασήμαντο, αυτό ίσως γίνει αφορμή να αλλάξουν όλα. Μια στιγμή μόνο, κάτι ασήμαντο κι έρχονται τα πάνω κάτω...

Θυμάστε κάτι που σας είπε πρόσφατα κάποια γυναίκα που διάβασε το βιβλίο;

 Φαντάζομαι εννοείτε αν κάποια γυναίκα βρήκε κοινά στοιχεία της ζωής της με τη ζωή της ηρωίδας μου. Όχι δεν έτυχε να μου το πει κάποια τουλάχιστον. Το βιβλίο βέβαια δεν αναδεικνύει μόνο το θέμα της κακοποίησης μα πάρα πολλά άλλα θέματα που απασχολούν όλους μας, γυναίκες και άντρες. Κάποιοι λοιπόν μου μίλησαν για το ένα ή το άλλο θέμα, πόσο τους άγγιξε ή πόσο τους συγκλόνισε.

Το βιβλίο σας απευθύνεται μόνο σε γυναικείο κοινό;

 Όχι βέβαια. Όπως ανέφερα και στην προηγούμενη απάντηση μου, διαβάζεται από γυναίκες και άντρες και αφορά όλους. Άλλωστε πιστεύω ότι δεν υπάρχουν αντρικά και γυναικεία βιβλία. Μπορεί κάποια να ενδιαφέρουν περισσότερο το ένα ή το άλλο φύλο, ωστόσο νομίζω ότι όλα μπορούν να διαβαστούν από όλους και όλοι θα βρουν κάτι που τους αφορά.

Πώς θα περιγράφατε τη συγγραφική και εκδοτική περιπέτεια;

Αν και θα συμφωνήσω ότι αυτό εν τέλει μπορεί να αποδειχθεί μια περιπέτεια μερικές φορές, θα προτιμήσω να το ονομάσω ένα όμορφο ταξίδι! Ένα ταξίδι που σου αφήνει όμορφες εμπειρίες, παρά τις δυσκολίες που συναντάς.

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο; Αυτό που διαβάζετε ξανά και ξανά;

Συνήθως δεν διαβάζω το ίδιο βιβλίο ξανά και ξανά. Ακόμα κι όταν αρχίζω την ανάγνωση ενός βιβλίου, αποφεύγω να διαβάσω το οπισθόφυλλο. Θέλω να είναι κάτι εντελώς καινούργιο για εμένα. Αγάπησα πολύ τα βιβλία που διάβασα στην εφηβεία μου και στα πρώτα νεανικά μου χρόνια. Λουντέμη, Καζαντζάκη, Σαμαράκη.

Επειδή όμως έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, ίσως πρέπει να τα ξαναδιαβάσω.   Η Ασκητική βέβαια του Καζαντζάκη, αρκετά συχνά βρίσκεται στα χέρια μου. Αυτό είναι ένα βιβλίο από αυτά που δεν τα διαβάζεις μια φορά μόνο.